Overkapping glas of polycarbonaat: Alle voor- en nadelen 👍👎
Terrasoverkappingen zijn razend populair. Logisch, want een overkapping kent vele voordelen! Allereerst zit je onder een overkapping altijd droog. Tijdens een zomerse regenbui kan je dus lekker buiten blijven zitten. Sluit je jouw overkapping af met glazen wanden? En schaf je een heater aan? Dan geniet je zelfs het hele jaar rond van het buitenleven! Tot slot zorgt een overkapping voor waardevermeerdering van je woning. Ben je overtuigd van de voordelen? En heb je besloten een terrasoverkapping aan te schaffen? Dan kom je voor de volgende keuze te staan: Wordt het een polycarbonaat of glas overkapping? Beide dakplaten kennen hun eigen unieke voordelen. In dit blog zetten we ze overzichtelijk op een rijtje. Zo wordt kiezen een stuk eenvoudiger!
Populaire terrasoverkappingen
Wat is polycarbonaat?
Wat glas is hoeven we niemand uit te leggen. Polycarbonaat is daarentegen minder bekend. Daarom eerst een korte uitleg. Polycarbonaat is de sterkst verkrijgbare vorm van kunststof. Het is nagenoeg onbreekbaar. Daarmee onderscheidt het zich dan ook van andere heldere kunststoffen. Voor overkappingen gebruiken we standaard kanaalplaten. Dit wil zeggen dat de polycarbonaat platen uit twee lagen kunststof bestaan met daartussenin kleine tussenschotjes. Deze tussenschotjes worden kamers genoemd en zorgen voor extra stabiliteit. Geen overbodige luxe aangezien een overkapping ook harde wind, regen en sneeuw moet kunnen overleven.
Transparanties
Polycarbonaat platen zijn verkrijgbaar in vier transparanties: Helder, opaal, zonwerend en zeer helder. Wil je voor een polycarbonaat glas look gaan? Kies dan voor zeer helder. Dit type polycarbonaat is het meest doorzichtig en lijkt daarom het meest op glas. De extra transparantie wordt verkregen doordat het minder kamers heeft dan standaard kanaalplaten. Vanzelfsprekend laat het ook een hoge mate van zonlicht en warmte door. Helder polycarbonaat overkappingen bevatten wel het standaard aantal kamers. De lichtinval is hierdoor iets minder, maar nog steeds veel. Wil je graag wat meer privacy? Kies dan voor opaal. Dit type is melkwit van kleur en 40% lichtdoorlatend. Opaal is de meest gekozen uitvoering. Tot slot kan je ook kiezen voor zonwerend polycarbonaat. Dit type polycarbonaat weert de hitte en UV-straling van de zon. Ideaal wanneer je een terras op het zonnige zuiden hebt.
Polycarbonaat vs glas: 10 verschillen
Of je voor je veranda glas of polycarbonaat kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren. Hieronder vergelijken we beide opties aan de hand van 10 eigenschappen.
1. Prijs
Het voornaamste verschil tussen glas en polycarbonaat is de prijs. Polycarbonaat is een stuk goedkoper dan glas. Budget terrasoverkapping Iseo wordt dan ook standaard geleverd met polycarbonaat. Bij terrasoverkapping Ledro maak je zelf een keuze tussen polycarbonaat platen of glas. Vanzelfsprekend ben je goedkoper uit wanneer je voor polycarbonaat kiest. De prijs is dan ook een veelgenoemde reden om voor polycarbonaat ipv glas te gaan.
2. Levensduur
Zojuist hebben we vastgesteld dat glas duurder is in de aanschaf. Toch kunnen glazen overkappingen op termijn goedkoper zijn. De verwachte levensduur van glas is namelijk langer dan polycarbonaat. Geschat wordt dat polycarbonaat 20 tot 25 jaar meegaat, terwijl glas in principe een oneindige levensverwachting heeft.
3. Krassen
Houd er bovendien rekening mee dat polycarbonaat sneller krast dan glas. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer er takken op het dak vallen. Ook tijdens een schoonmaaksessie kan je per ongeluk krassen op het polycarbonaat maken. Bijvoorbeeld door kleine steentjes die je niet hebt gezien.
Boven: Verschil polycarbonaat en glas overkapping. Links is glas, rechts is polycarbonaat.
4. Lichtinval
Voor optimale lichtinval kies je het best voor glazen platen. Polycarbonaat zal nooit zoveel licht doorlaten als glas. Zelfs niet wanneer je voor zeer helder kiest. Heb je weinig zon in de tuin? Bijvoorbeeld omdat je tuin op het Noorden staat? Dan is een glazen overkapping de beste keuze. Mag het juist wel wat minder fel? Dan is polycarbonaat een goede keuze.
5. Temperatuur
Staat jouw tuin op het zonnige zuiden of westen? Dan loopt de temperatuur onder een glazen overkapping snel op. In het voorjaar is dit best aangenaam. Dit in tegenstelling tot de zomer: Je overkapping verandert dan al snel in een broeikas. Glas heeft namelijk een hoge energiedoorlating van 85%. Hoe hoger dit getal, hoe warmer het wordt. Helder polycarbonaat heeft een energiedoorlating van 62%. Bij opaal is dit slechts 54% en bij zonwerend nog maar 44%. Toch liever glas? Kies dan voor opaal glas. Dit heeft een energiedoorlating van slechts 52%
Tip: Het beste van beide werelden? Voorzie jouw glazen overkapping dan van verandazonwering Oslo! Deze wordt bovenop de overkapping geplaatst. Hierdoor wordt de zon geweerd alvorens deze de kans krijgt om het glas op te warmen.
6. Privacy
Last van glurende buren? Onder een opaal polycarbonaat overkapping zit je lekker buiten zicht. Dag inkijk, hallo privacy! Tip: Tegen een meerprijs is een opaal uitvoering ook mogelijk bij een glazen terrasoverkapping.
7. Geluid
Eén van de grootste polycarbonaat overkapping nadelen is het geluid. Veel mensen ervaren zacht tikkende regen als een gezellig geluid. Harde regen op polycarbonaat klinkt echter eerder trommelend dan tikkend. Ter vergelijking: Glas heeft een geluidsdemping van 36 dB. Bij polycarbonaat is dit slechts 21 dB. Sommigen vinden dit geluid erg vervelend. Dit verschilt natuurlijk van persoon tot persoon.
Links: Terrasoverkapping Riva met glas. Rechts: Terrasoverkapping Iseo met polycarbonaat.
8. Veiligheid
Of je nu voor polycarbonaat of glas kiest, beide zijn veilige keuzes. Het glas van je terrasoverkapping is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een wijnglas. Voor overkappingen wordt namelijk altijd gelaagd glas gebruikt. Dit is zo stevig dat je er overheen kan lopen. Om schoon te maken bijvoorbeeld. Voor extra zekerheid kan je zelfs kiezen voor extra dik gelaagd glas: 55.2.
9. Schoonmaken
Over schoonmaken gesproken: Heb je hier een hekel aan? Dan is een glazen overkapping geen goed idee. Op glas zie je namelijk alles. Bij polycarbonaat valt vuil veel minder snel op. Zeker wanneer je kiest voor een minder transparante uitvoering.
10. Uitstraling
Tot slot is de keuze voor glas of polycarbonaat natuurlijk ook een kwestie van smaak. Over het algemeen vindt men een overkapping met glazen platen luxer ogen. De vraag is of jij dit ook vindt en hoeveel waarde je hieraan hecht.
Conclusie: Polycarbonaat of glas voor veranda
Of je jouw terrasoverkapping glas of polycarbonaat laat uitvoeren hangt af van welke voordelen voor jou het zwaarst wegen. Zie onderstaande tabel voor een handig overzicht.
Voordelen glas | Nadelen glas | Voordelen polycarbonaat | Nadelen polycarbonaat |
+ Langere levensduur | - Duurder | + Goedkoper | - Kortere levensduur |
+ Optimale lichtinval | - Wordt snel warm* | + Wordt minder snel warm | - Krast sneller |
+ Hoge geluidsdemping | - Biedt minder privacy* | + Biedt meer privacy | - Minder lichtinval |
+ Luxe uitstraling | - Vuil is sneller zichtbaar | + Vuil is minder snel zichtbaar | - Lage geluidsdemping |
*Tenzij je voor opaal glas kiest.
Terrasoverkapping op maat bestellen
Ben je er over uit of je glas of polycarbonaat voor je veranda kiest? Dan is het tijd om te bestellen! Bij Solano bestel je jouw voordelige terrasoverkapping op maat gemakkelijk en snel online. Of kies voor een (extra) voordelige vaste maat. Wij leveren uitsluitend A-merk terrasoverkappingen. Zo ben je altijd gegarandeerd van de beste kwaliteit! Maak gebruik van onze inmeet- en montageservice à €599,- of neem het heft in eigen handen. Aan jou de keuze!
Boven: Sfeerimpressie van de showroom.
Bezoek de showroom
Wil je de producten liever eerst in het echt zien? Dat kan! In onze grote showroom te Leeuwarden vind je een selectie van onze terrasoverkappingen. Bovendien tref je er ook andere producten uit ons assortiment: Binnenzonwering, zonneschermen, rolluiken, screens, horren, gordijnen en vloeren. Handig wanneer je verhuis- of verbouwplannen hebt!
Twijfel je toch nog over een overkapping glas of polycarbonaat? Bel of mail gerust. Ons deskundige en enthousiaste team staat je graag te woord!