De beste raambekleding openslaande deuren, schuifpuien en voordeuren!
Naast ramen, kan het ook wenselijk zijn om deuren te bekleden. Raambekleding bij tuindeuren dient vooral als zonwering en voor privacy. Vaak zijn dit openslaande deuren en schuifpuien. Raamdecoratie bij de voordeur dient juist meestal om kou te weren. In dit blog bespreken we de beste raambekleding voor 3 type deuren: Raambekleding openslaande deuren, schuifpuien en voordeuren.
Populaire raambekleding voor deuren
Stap 1: Montage voor of op de deur
Allereerst heb je twee keuzes: Raambekleding die vóór een deur hangt of raambekleding die óp een deur gemonteerd wordt. Bij montage op de deur hoef je de raamdecoratie niet opzij te schuiven of omhoog te trekken. Kies bij montage op de deur indien mogelijk voor zijgeleiding. Dit biedt extra versteviging en voorkomt dat de raamdecoratie bij openenen te veel heen en en weer beweegt. Aangezien je een deur vaak open en dicht doet, is dit geen overbodige luxe.
Stap 2: Privacy, lichtinval en isolatie
Vervolgens bepaal je wat voor jouw de voornaamste redenen zijn voor raambekleding op de deur. Wil je minder inkijk? Schijnt de zon te fel naar binnen? Of komt er veel tocht naar binnen? Per type raamdecoratie geven we sterren voor elk van deze eigenschappen. Zo zie je in één oogopslag welk product voldoet aan jouw wensen.
Stap 3: Type deur
Tot slot is het type deur bepalend voor de keuze van jouw raamdecoratie. Heb je bijvoorbeeld een schuifpui? Dan is montage op de deur niet mogelijk. En bij een kunststof deur kies je het liefst voor raamdecoratie waarbij boren niet nodig is. Om het je gemakkelijk te maken noemen we hieronder de beste keuzes per deursoort.
Links: Gordijnen en jaloezieën. Rechts: Houten jaloezieën.
Raamdecoratie openslaande deuren
De meeste huizen hebben aan de tuinkant openslaande deuren. Niet gek dus dat veel mensen zich afvragen wat de de beste raambekleding voor openslaande deuren is. We zetten de beste opties voor je op een rij.
Gordijnen openslaande deuren
Gordijnen zijn ontzettend sfeervol. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in een breed scala stoffen en kleuren. Kies bijvoorbeeld voor inbetweens om het daglicht te filteren. Behoefte aan meer privacy? Kies dan voor overgordijnen. Overgordijnen kunnen tevens bijdragen aan de akoestiek en isolatie. Houd er wel rekening mee dat je het gordijn opzij moet schuiven voordat je de deur kan openen. Vind je dit vervelend? Dan zijn aluminium jaloezieën, plisségordijnen of rolgordijnen geschikter.
Privacy | ★★★ |
Lichtinval | ★★ |
Isolatie | ★★★ |
Houten jaloezieen openslaande deuren
Houten jaloezieën zijn razend populair. Logisch, want ze staan geweldig bij elk interieur: van landelijk tot modern. Bovendien bieden ze veel mogelijkheden qua privacy en lichtinval. Je kunt de lamellen immers zowel kantelen als op en neer bewegen. Vaak zijn de lamellen van houten jaloezieën te breed om achter de deurklink te vallen. Montage op de deur is dan ook niet mogelijk. Dit betekent dat je de jaloezieën bij het openen van de deur op dient te trekken. Houd er wel rekening mee dat er voldoende ruimte boven de deur dient te zijn. Compleet ingetrokken kunnen houten jaloezieën namelijk een behoorlijk dik pakket vormen. Óf de deur dient zo hoog te zijn dat toch niemand er zijn hoofd tegen zal stoten. Voor het smalste pakket kies je het beste voor bamboe jaloezieën. Deze lamellen zijn namelijk iets dunner dan standaard houten lamellen.
Privacy | ★★★ |
Lichtinval | ★★★ |
Isolatie | ★ |
Aluminium jaloezieën
Ook aluminium jaloezieën bieden veel mogelijkheden wat betreft privacy en lichtinval. Dit type deur jaloezieen gaat goed samen met industriële interieurs. Wanneer de deurklink in de weg zit, zijn aluminium jaloezieën 25 mm en 16 mm vrijwel altijd geschikt. Meestal vallen deze namelijk achter de deurklink. In dat geval kan je ze op de deur zelf monteren. Zo open je de deur dus zonder de jaloezieën omhoog te hoeven halen. Optioneel kun je zijgeleiding meebestellen. Dit voorkomt dat de raamdecoratie bij het openen en sluiten van de deur heen en weer beweegt.
Privacy | ★★★ |
Lichtinval | ★★★ |
Isolatie | ★ |
Links: Plisségordijnen montage op de deur. Rechts: Plisségordijnen montage voor de deur
Plissegordijnen openslaande deuren
Plisségordijnen geven je interieur een warme uitstraling. Bovendien kunnen dubbele plisségordijnen een ruimte ook écht verwarmen. Dit komt door de stilstaande lucht tussen de twee stoflagen, die isolerend werkt. Zo wordt kou en hitte tegengehouden. Een andere reden om voor plisségordijnen te kiezen zijn de vele privacy en lichtinval mogelijkheden. Dit geldt vooral voor de top down - bottom up uitvoering: Het gordijn kan zowel aan de boven- als onderkant geopend worden. Behoefte aan privacy? Maar ook aan natuurlijk licht? Open het gordijn dan alleen aan de bovenkant. Plisségordijnen zijn meestal smal genoeg om achter een deurklink te vallen. Een plissé gordijn kan met spandraad en spanvoetjes geleverd worden. Deze voorkomen dat het plissé gordijn teveel heen en weer beweegt.
Privacy | ★★★ |
Lichtinval | ★★★ |
Isolatie | ★★ |
Rolgordijnen
Ook een rolgordijn op de deur bevestigen is een optie. Zit de deurklink in de weg? Kies dan voor een contrarollend rolgordijn. De stof rolt dan niet aan de voorkant van de buis af. Contrarollend kan alleen bij standaard rolgordijnen en niet bij cassette rolgordijnen. Wil je toch liever een cassette rolgordijn. Dan zul je er rekening mee moeten houden dat de stof niet voorbij de deurklink komt. Een deur rolgordijn is tijdloos en bovendien voordelig. Vanwege de ruime kleurkeuze is er voor elk interieur een goede match. Ook kan je kiezen uit verschillende stofdiktes. Voor woonkamers zijn lichtdoorlatende rolgordijnen een goede keuze. Overdag bieden ze voldoende licht en ‘s avonds enige privacy.
Privacy | ★★★ |
Lichtinval | ★★★ |
Isolatie | ★ |
Bovenstaande foto toont gordijnen en jaloezieën voor een schuifpui.
Schuifpui raambekleding
Een schuifpui maakt een ruimte heerlijk licht. Meestal is dit prettig, maar soms kan al dat zonlicht best vervelend zijn. Bovendien biedt een schuifpui veel inkijk. Ook dit is niet altijd wenselijk. Raamdecoratie is de perfecte oplossing voor deze ongemakken. Houd er rekening mee dat montage op de schuifpui zelf niet mogelijk is. De raamdecoratie zal bij in- en uitlopen altijd opzij of omhoog gehaald moeten worden.
Tips gordijnen schuifpui
De meest voor de hand liggende optie zijn gordijnen en verticale lamellen. Bij het in- en uitlopen trek je ze gemakkelijk opzij. Tip: Kies voor inbetween gordijnen om overdag van zowel privacy als lichtinval te genieten. Combineer met een verduisterend rolgordijn of vouwgordijn. Dit voor extra privacy in de avonduren. Waarschijnlijk blijft de schuifpui ‘s avonds toch gesloten, dus is de extra ‘wegversperring’ niet hinderlijk.
Overige raamdecoratie voor schuifpuien
Ook rolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën zijn geschikt voor een schuifpui. Wel vergt het ophalen iets meer moeite dan het opzij trekken van gordijnen. Door de raamdecoratie in meerdere delen te bestellen, wordt dit wel iets makkelijker. Bovendien kan je er op deze manier voor kiezen om de schuifpui deels open te zetten voor frisse lucht. Tegelijk kan je de overige delen van de schuifpui bedekt laten. Afhankelijk van de breedte van je schuifpui is het bestellen in meerdere delen vaak zelfs noodzakelijk. Tip: Wil je vliegen tegenhouden, maar je huisdier wel vrije doorgang bieden? Laat je rol- of plisségordijn dan nét niet tot de grond zakken. Lees ons aparte blog over schuifpui raambekleding voor meer informatie.
Bovenstaande foto toont rolgordijnen voor een schuifpui.
Raambekleding voordeur
Raambekleding bij de voordeur heeft meestal twee redenen: Kou en inkijk. Hieronder geven we voor beide uitdagingen de beste oplossingen.
Gordijn voordeur tegen kou
Kou is de voornaamste reden om voor raambekleding bij de voordeur te kiezen. Een voordeur gordijn tegen tocht wordt het meest gekozen. Gordijnen zijn namelijk verkrijgbaar in een isolerende stof. Vooral bij horecazaken worden voordeur gordijnen vaak toegepast. Op de tocht zitten maakt je etentje immers een stuk minder plezierig. Maar ook bij woonhuizen kan een tochtgordijnen bij de voordeur een uitkomst zijn. Zeker bij een glazen deur waar de wind pal op staat. Zware gordijnen bieden dan isolatie. Ze zorgen ervoor dat de kou niet verder het huis in trekt. Dat scheelt weer in de stookkosten!
Voordeur raamdecoratie tegen inkijk
Heb je geen last van tocht bij de voordeur? Maar ben je enkel op zoek naar raamdecoratie om inkijk tegen te gaan? Dan kan je naast gordijnen ook kiezen voor andere vormen van raamdecoratie. Rolgordijnen, plisségordijnen en jaloezieën bijvoorbeeld.
Raamdecoratie kunststof deur
Heb jij een kunststof deur? Dan wil je daar vast niet in boren en schroeven. Geen probleem! Verano raambekleding met het Smartfit systeem klik of plak je op het kozijn. Het Smartfit systeem is verkrijgbaar met drie soorten raamdecoratie. Ga voor een rolgordijn deur zonder boren. Of kies voor aluminium jaloezieën of plisségordijnen zonder boren. Daarnaast kan je kiezen voor KeJe raambekleding. Alle raambekleding van dit merk wordt standaard in een magneetframe geïntegreerd. Tot slot is ook raambekleding met klemsteunen een optie. Ook hierbij is boren niet nodig. Alleen bij (duo)plisségordijnen, aluminium jaloezieën en de Linee Shades van Verano kan je kiezen voor klemsteunen. Lees ons blog over raamdecoratie zonder boren voor meer informatie over dit onderwerp.
Elektrisch gemak
Wil je meer bedieningsgemak? Bestel je raamdecoratie dan met elektrische bediening. Elektrische houten jaloezieën bijvoorbeeld. Wij bieden hiervoor meerdere mogelijkheden: Accumotoren, batterijmotoren en bedrade motoren. Dit kun je in het bestelproces optioneel mee bestellen.
We hopen je met dit blog op voldoende raambekleding deuren ideeën te hebben gebracht. Heb je toch nog vragen over raambekleding openslaande deuren? Of twijfel je nog over raamdecoratie voor je schuifpui of voordeur? Bel of mail gerust. Ons enthousiaste team zit voor je klaar!