Menu
  1. Home
  2. Inspiratieblog
  3. Keuzehulp: Zonwering of airco? Alle voor- en nadelen!

Keuzehulp: Zonwering of airco? Alle voor- en nadelen!

Keuzehulp: Zonwering of airco? Alle voor- en nadelen!
7 min. leestijd

Hoge temperaturen zijn allang geen uitzondering meer in Nederland. De afgelopen vier jaar hebben we elke zomer minstens één hittegolf gehad. Tijdens zo’n hittegolf is het niet alleen buiten heet, maar kan ook de temperatuur binnen flink stijgen. Dit kan erg vervelend zijn. Zeker wanneer het de slaapkamer betreft. In slaap vallen in een broeierige kamer is geen makkelijke opgave. Oplossingen tegen hitte in huis zijn daarom geen overbodige luxe. Maar waar kies je voor? Zonwering of airco? Of specifieker: Rolluiken, screens of airco? In dit blog zetten we alle voor- en nadelen op een rij!


Deze zonwering isoleert het best


Welke zonwering is geschikt om warmte buiten te houden?

Zonwering kunnen we indelen in twee categorieën: Binnen- en buitenzonwering. Beide zijn geschikt om warmte buiten te houden. Een combinatie van zowel binnen- als buitenzonwering zorgt voor optimale isolatie. Hieronder lichten we beide varianten verder toe.

Binnenzonwering

Gemiddeld houdt binnenzonwering 35 tot 65 procent van de warmte tegen. De exacte mate van isolatie is sterk afhankelijk van het type binnenzonwering. De allerbeste isolatie bereik je met dubbele plisségordijnen. De stilstaande lucht tussen de dubbele laag stof werkt als een barrière. Deze barrière houdt zowel kou als hitte tegen. Ook overgordijnen hebben een hoge thermische waarde. Wel weert het ene overgordijn meer warmte dan het andere. Dit heeft te maken met de dikte van de stof. Er bestaan zelfs dubbel isolerende gordijnen. Deze hebben vaak een speciale hoogglanzende achterzijde. Gordijnstof ‘Reflex’ bijvoorbeeld. Dit gordijn laat tot 50% minder warmte door! Tot slot werkt ook een rolgordijn warmtewerend. Ook hierbij geldt: Hoe dikker de stof, hoe beter. Zonwerende rolgordijnen met een verduisterende stof zijn daarom de beste keuze. Lees ons blog over warmtewerende raambekleding voor meer informatie.

Buitenzonwering

Buitenzonwering is nog effectiever. Dit type raambekleding houdt namelijk 85 tot 90 procent van de warmte buiten. Dit komt doordat de zon al wordt geweerd alvorens deze het glas bereikt. De populairste producten in de categorie buitenzonwering zijn rolluiken en screens. Rolluiken houden gemiddeld 6 graden tegen. Het temperatuurverschil met screens ligt iets lager: 3 graden. Toch kan een ruimte met slechts een paar graden verschil al een stuk aangenamer aanvoelen. Screens worden veelal gekozen wanneer je het zicht naar buiten niet wil verliezen. Met screens kun je namelijk prima van binnen naar buiten kijken. Andersom gaat (overdag) niet. Een screen weert dus niet alleen warmte, maar ook nieuwsgierige blikken. Een rolluik is juist altijd volledig verduisterend. Meestal is dit voor een leefruimte niet wenselijk. Voor slaapkamers is het juist ideaal! Een donkere kamer zorgt immers voor een betere nachtrust. Wil je wel een donkere slaapkamer? Maar ben je geen liefhebber van rolluiken? Dan zijn ook verduisterende screens een optie.

Voor- en nadelen van een airco

Ook een airco is een effectieve manier om een ruimte te koelen. Met een airco kan je de temperatuur van een ruimte in relatief korte tijd flink doen afnemen. Hoe goed een airco koelt is variabel. Dit is afhankelijk van het type airco en de oppervlakte van de te koelen ruimte. Gemiddeld is een temperatuur van 18 graden haalbaar. Meestal is dit echter veel te koud. Zeker wanneer het buiten tropisch warm is. Zulke hoge temperatuurverschillen zijn niet goed voor het lichaam. Zo kun je er flink verkouden van worden. Een verschil hoger dan 12 graden wordt sterk afgeraden. In de meeste gevallen zorgt buitenzonwering al voor een aangename temperatuur. Houd er ook rekening mee dat de kosten van een airco niet ophouden bij de aanschaf. Airco’s vreten namelijk energie. Dit is niet alleen negatief voor je energierekening, maar ook voor het klimaat. Daarnaast dient een airco onderhouden te worden. Uiteraard is ook dit niet gratis. Bij slecht onderhoud kunnen nare luchtjes en luchtwegklachten ontstaan. Ook kunnen airco’s behoorlijk lawaaierig zijn. Houd er ook rekening mee dat een airco meestal gepaard gaat met een buitenunit. Zo’n buitenunit is nu niet bepaald een lust voor het oog. Een alternatief is de mobiele airco. Echter vreten deze nóg meer energie en koelen ze slechts een paar graden terug. Hetzelfde (of een sterker) effect bereik je dus ook met buitenzonwering. Zeker wanneer je twijfelt tussen rolluiken of airco zonder buitenunit, is de keuze makkelijk gemaakt. Een rolluik kan een ruimte immers tot wel 6 graden verkoelen! Dit is meer dan een gemiddelde mobiele airco!

Is een airco dan nooit een goed idee?

Zeker wel! Is er ondanks de binnen- en buitenzonwering toch hitte binnengedrongen? Tijdens een hittegolf bijvoorbeeld? Dan is een airco wél een goede oplossing. Met zonwering kan je namelijk geen hitte uit huis krijgen. Een airco doet dit wel. Toch zal er aanzienlijk minder warme lucht weggezogen hoeven worden dan wanneer er géén zonwering was geweest. Zo valt de hoogte van de energierekening nog enigszins mee. Bovendien wordt het milieu aanzienlijk minder belast.

Luxaflex screens of airco hoeveel graden scheelt zonweringhoeveel graden scheelt rolluiken of airco temperatuurverschil
Links: Luxaflex screens. Rechts: Verano rolluiken.

Conclusie: Zonwering of airco?

Moet je persé een keuze maken? Ga dan altijd voor zonwering! Dit is een eenmalige investering. Je krijgt er immers niet een torenhoge energierekening bij. Kies je voor elektrische bediening? Dan vergt dit natuurlijk wel stroom. Echter is het verbruik zeer gering. Dit kan je van een airco helaas niet zeggen. Bovendien kan je ook kiezen voor solar zonwering: Screens op zonne-energie of solar rolluiken. Energie van de zon is volledig gratis en duurzaam. Een airco is daarentegen bepaald niet milieuvriendelijk. Ook kan het geluid en de aanblik van een buitenunit storend zijn. Eventueel kan je later altijd nog een airco aanschaffen om bij te koelen tijdens extreem hete dagen. Ook voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal raadt aan om allereerst te kiezen voor buitenzonwering en een airco pas als laatste optie te overwegen. In onderstaande tabel zetten we alle voor- en nadelen nog eens op een rij.

Voor- en nadelen zonwering Voor- en nadelen airco
+ Binnenzonwering houdt 35 tot 65% van de warmte tegen + Koelt snel en hoog
+ Buitenzonwering houdt 85 tot 90% van de warmte tegen + Kan al aanwezige warmte uit huis krijgen
+ Combinatie van binnen- en buitenzonwering geeft dubbele isolatie - Vreet energie
+ Geen hoge energierekening - Ook onderhoud kost geld
+ Duurzame oplossing - Slecht voor het klimaat
- Kan geen al aanwezige warmte aan een ruimte onttrekken - Hinderlijk geluid
  - Lelijke buitenunit

Kleurstalen

Wil je de stof eerst voelen? Of de kleur in het echt zien? Dat begrijpen we. Daarom vraag je bij ons snel en gemakkelijk kleurstalen aan. Helemaal gratis! Meestal ontvang je de stalen binnen twee werkdagen.

Solano Wonen leeuwarden showroom zonwering

Bezoek de showroom

Ook ben je van harte welkom in onze grote showroom in Leeuwarden behoort tot de mogelijkheden. Hier vind je ons complete assortiment onder één dak: Raamdecoratie, gordijnen, zonneschermen, overkappingen, screens, rolluiken, horren en vloeren. Ideaal wanneer je geïnteresseerd bent in meerdere producten!

Twijfel je toch nog of je zonwering of airco moet kiezen? Of heb je een totaal andere vraag? Bel of mail gerust! Wie weet kan ons enthousiaste en vakkundige team je helpen!

Gerelateerde posts
Gratis meetservice Gratis kleurstalen